Highway to Hel(l), czyli debiut z...
Dziś tzw. Halloween, masa dzieci i osób pełnoletnich przebiera się za przeróżne straszydła, pragnąc w ten sposób...
Dziś tzw. Halloween, masa dzieci i osób pełnoletnich przebiera się za przeróżne straszydła, pragnąc w ten sposób...
W sumie to wszystko przez dzisiejszą audycję w „Trójce”. Audycja rozpoczęła się po godzinie 16, trwała prawie 2 godziny, a...
Może to przez tę aurę, bo mży, jest mgliście i ogólnie niesympatycznie, pogoda może być zatem wygodnym wytłumaczeniem każdego rodzaju...
Zanim dowodzenie przejmie karp i reszta świątecznego jadłospisu, coś lekkiego i łatwego w przygotowaniu: aglio olio e peperoncino według Sylwii.
Składniki:
- 500 g spaghetti
- ok. 100 ml oliwy z oliwek, najlepiej z pierwszego tłoczenia
- świeża lub suszona papryczka peperoncino (może być każda ostra)
- 8 dużych ząbków czosnku
- pęczek posiekanej zielonej pietruszki
Wrzuć makaron do osolonego wrzątku i gotuj według uznania.
Wlej oliwę na dużą patelnię.
Czosnek pokrój w cieniutkie plasterki, posiekaj papryczkę i wrzuć wszystko na patelnię i posól.
Postaw na średnim ogniu i podgrzewaj, aż czosnek się zeszkli.
Czosnek nie powinien się zezłocić, bo będzie gorzki.
Po odcedzeniu wrzuć makaron do bardzo gorącego oleju i wszystko przesmaż przez minutę.
Dorzuć dużo pietruszki, wymieszaj i od razu podawaj.
Smacznego!
2 komentarze
Ida, 14.12.2013, 19:05
Całkiem niezłe, choć pewnie następnym razem wyjdzie mi lepsze. Przy sobocie smakowało nienajgorzej.
głodna, 16.12.2013, 12:38
W zasadzie robię podobnie. Papryczkę, czosnek i pietruszkę siekam na bardzo drobno, solę i zostawiam na jakąś godzinę, następnie podgrzewam na ciepłej oliwie z oliwek, żeby pyszny aromat udzielił się oliwie ( nie gorącej!), dodaje makaron, zwiększam ogień, pół minuty. Gotowe. Żeby podkręcić smak dodaje grilowane krewetki i odrobinę tartego parmezanu. Absolutnie proste a zarazem genialne:). Inna wersja to świeża bazylia, chilli, czosnek i orzeszki pinii, bez krewetek. Kiedyś orzeszki pinii miksowałam z oliwą, teraz prażę i daję na wierzch.